Akademie AEGIS

 

Vybíráme : (1.) Zbraň


zbranZahajujeme miniseriál usnadňující výběr vybavení především pro obranné nošení zbraně. Začneme výběrem zbraně samotné a postupně se budeme věnovat výběru ráže, pouzdra, střeliva a dalších doplňků patřících ke každému, kdo nemá palnou zbraň na okrasu.


O výběru zbraně byly popsány stohy papíru a tak mnohé z vás jistě napadne, co lze ještě říci k této tématice nového nebo objevného. Posouzení nechám na vás. Budu se snažit o trochu jiný pohled na věc a také vám zkusím radit podle svého nejlepšího přesvědčení.
Proč si vlastně kupujeme zbraň? Pro někoho je to touha z dětství, pro jiného životní nutnost vzhledem k práci, kterou dělá a někdo chce být sportovec a už se vidí na stupních vítězů. Základním hlediskem je tedy účel, pro který vybíráme zbraň. Kombinace např. sportu a nošení se nevylučuje, ale je potřeba s tím počítat předem a ujasnit si priority.

Pravidla výběru

Předpokládejme, že hlavním důvodem pro nákup zbraně je potřeba (o skutečné míře potřebnosti ať rozhodne každý sám) nosit zbraň za účelem případného použití v nutné obraně. Doufejme, že máte v hlavě vyřešené právní a morální otázky ohledně použití zbraně proti člověku, bezpečného uložení doma atd. a zabýváte se pouze technickými aspekty nákupu.
Prvním bodem je, určit si jak často chceme zbraň nosit. Každý den, často nebo jen výjimečně při nějaké konkrétní příležitosti? Stejně tak předpokládejte, jak často chcete se zbraní trénovat, kolik chcete nebo můžete (bohužel finanční stránku nemůžeme většinou pominout) měsíčně vystřílet.
Snažte se v maximální míře vyřadit z vašeho rozhodování iracionální prvky typu „koupím si tohle, protože se mi to líbí!“ Pozor, nespojovat s pocitovým hodnocením dojmu z té které zbraně např. při finálním výběru z několika rovnocenných typů. I subjektivní pocit, že vám to prostě „sedí“ má při výběru zbraně své místo.
Věnujte výběru zbraně dostatečný čas a energii, aby vás později vaše volba nemrzela a nezbavovali jste se zbraně zbytečně pod cenou. Věřte, že se vám vynaložené úsilí vrátí.

Pistole nebo revolver?

Jestliže jsem v úvodu zmínil množství materiálu, které bylo vyprodukováno na téma výběru zbraně, tak o tématu pistole vs. revolver toho je několikanásobně tolik. Názory se vyvíjely v průběhu let víceméně ve prospěch pistolí, tak jak stoupala jejich spolehlivost. Tím padl hlavní argument pro revolver. Přesto revolver v žádném případě nepodceňujme! Malé revolvery nejčastěji s 2“ nebo 3“ hlavní jsou pro skryté nošení vhodné a při zvládnutí techniky střelby z něj nám poslouží úplně stejně jako pistole. Hlavní a nepominutelný důvod, proč však zvolit pistoli, je její kapacita. Revolver výše uvedený má válec na 5 nebo 6 ran, stejně velká a těžká pistole jich pojme do zásobníku minimálně 10. Argument o malé pravděpodobnosti přestřelky, při které se uplatní větší kapacita pistole platí jen do určité míry. Už v případě dvou útočníků, možnosti použití varovného výstřelu (nebo i více než jednoho) nemusí oněch 5-6 ran stačit. A to ještě optimisticky předpokládáme, že všechny vystřelené rány zasáhnou svůj cíl… Vzpomeňte si, jak jste naposledy na střelnici hledali rány v terči. A to jste při tom neměli srdce v krku, zpocené ruce hrůzou ani strachem sevřené půlky, že?

Peníze, peníze, peníze…

Ať už se rozhodnete pro pistoli nebo revolver, budete chtít zbraň nosit pořád nebo jen občas, pohledu do své peněženky se nevyhnete. Pokud ale chceme odpovídající kvalitu, potřebný obnos musíme najít nebo našetřit. Pro nákup nové zbraně z kategorie moderních obranných zbraní budete potřebovat částku okolo 15.000,- až 20.000 Kč. I tady platí rčení, že nejsme tak bohatí abychom si mohli kupovat levné věci.
Samostatnou kapitolou je nákup zbraně v prodejně a co můžeme od prodejce očekávat. Setkáme se s extrémy kladnými i zápornými. Z mé zkušenosti si dovoluji odhadnout, že míst, kde se setkáte s odborně fundovanými prodavači, kteří dokáží skloubit obchodnické hledisko s vašimi potřebami, je velmi, velmi málo. Určitě neházejme všechny do stejného pytle, realita je však neúprosná. Snažte se získat co nejvíce informací z různých zdrojů (internet, střelnice, prodejny, známí…) a následně vybírejte, kde vámi zvolenou zbraň mají nejlevněji. Řiďte se i podle toho, jak vám zbraň v prodejně předvedou a jak s vámi jednají. O zákazníka je dnes nouze a tak by si vás dobrý prodejce měl předcházet a věřit, že pokud budete spokojeni, budete se vracet pro střelivo, pouzdra, doporučíte ho svým známým atd.

Nová nebo použitá zbraň?

Určitým řešením je nákup zbraně použité a to buď přímo od jiného vlastníka např. na inzerát nebo v některém z obchodů, který se na komisní prodej specializuje. I přesto, že na zbrani bude platná ověřovací značka Státní zkušebny, nemusí nás to chránit proti skrytým vadám. Stupeň opotřebení pravděpodobně nebude laik schopen určit, i pro znalce je to mnohdy oříšek. Nedejte se mýlit pěkným vzhledem zbraně a tvrzením, že „z ní bylo vystřeleno maximálně pár zásobníků“. Může to být pravda i nemusí. Na druhé straně často nošená ošoupaná a oleštěná pistole může být ve vynikajícím stavu a za dobrou cenu. Každý konkrétní typ zbraně má svá místa, podle kterých se dá s dostatečnou přesností určit technický stav. Pokud to lze a sami si netroufáte, přizvěte si ke koupi použité zbraně někoho, komu důvěřujete a kdo má více zkušeností.

Vzhůru na střelnici

Ve vašem okolí se jistě nachází nějaká střelnice, kde budete mít možnost si půjčit zbraň, kterou hodláte zakoupit. Nestyďte se požádat i někoho, kdo tam zrovna střílí a má zbraň o které uvažujete. Rozumný člověk vám ji jistě půjčí a podělí se o své zkušenosti. Kdo ví, možná tak získáte nového, podobně „postiženého“ známého.
Střelnice je dobrým zdrojem pro sběr informací, na mnohých jsou schopni vás zasvětit do základů střelby a poradit nejen ve výběru zbraně. Znovu ale opakuji, s nákupem zbraně nespěchejte, dopřejte si čas na uvážené rozhodnutí.

Na závěr

Nebylo cílem (a ani to na dálku nejde) vyřešit za vás otázku výběru zbraně nebo vám naservírovat seznam „zaručených“ tipů. Samozřejmě mám své oblíbené značky a typy, ale ať si každý udělá svůj názor. Nezapomínejte, že ať si koupíte cokoli, nebude vám to dobře sloužit bez dostatečného tréninku a výcviku. Mé oblíbené přirovnání nákupu zbraně je k nákupu houslí. Když si zítra koupím housle, stanu se pouhým majitelem houslí. Houslistou budu až po dlouhé době, až se na ně naučím hrát…

Vyšlo tiskem ve Zbraně & Náboje 5/2004

Vybíráme : (2.) Ráži (obranné) zbraně a střelivo na nošení
Vybíráme : (3.) Pouzdro na skryté nošení zbraně
Vybíráme : (4.) Doplňky a užitečné pomůcky k obranné zbrani




autor: Aleš Vondráček datum: 20.01.2006